#Pametni Ponedeljak – Nove Psihoaktivne Supstance

Autor: Stefan Pejić

Svi znamo te pesme s radija čiji je tekst tek maaalko izmenjen od originala kako bi pesma zapravo mogla da se plasira široj publici, zar ne?
U principu, isto je i sa novim psihoaktivnim supstancama, ili dizajnerskim drogama.

Šta su zapravo nove psihoaktivne supstance, odnosno NPS?

NPS su supstance napravljene da oponašaju efekte kontrolisanih supstanci, ili, mogli bismo reći – ilegalnih.
Ako malo promenite strukturu kontrolisane supstance ona postaje potpuno drugačija i samim tim – legalna… bar neko vreme, a pošto ne postoji međunarodna kontrola ovih supstanci – nisu sve ilegalne u svim državama.

Više o situaciji u Srbiji kada su u pitanju nove psihoaktivne supstance možeš saznati u našem filmu Belgrade Wonderland!

No, ne bih dužio o (i)legalnom status supstanci, kada je u okviru serijala Pametni Ponedeljak naša Luna to odlično objasnila u blogu Ilegalno VS legalno.
Ove supstance nisu nužno nove, neke od njih su sintetisane pre par decenija, ali su nove na tržištu.
Prema izveštaju Kancelarije Ujedinjenih Nacija za droge i kriminal (UNODC), do decembra 2020. Prijavljeno je 1047 NPS – većina njih su stimulansi i sintetički kanabinoidi, ali postoji povećan broj i sintetičkih opioids.
Od ovih 1047 supstanci, do marta 2020. Kontrolisano je njih….. Dajte jedan drum roll molim vas….. 60.

Pitaš se kako smo došli do broja od 1047? 
Pa, čekirajte Janin blog o ratu protiv droga koji je doprineo ne samo nastajanju novih psihoaktivnih supstanci, već i potpuno novom tržištu i načinu distribucije droga. 

Vidite, droge su kao Hidra – isečete jednu glavu, izrastu dve, a slučaju droga…pa očigledno njih 1047.
Problem sa novim psihoaktivnim supstancama i idejom da treba da oponašaju efekte tradicionalnih supstanci leži u tome što su NPS nestabilne, njihovi efekti i rizici najčešće nepoznati (pogotovo na duže staze), i naravno, zbog njihove dostupnosti i cene – često se nalaze u tradicionalnim supstancama.
U državama u kojima je testiranje droga nedostupno (kao na primer kod nas), ne postoji način da znamo šta se nalazi u nekoj supstanci.

Ako te zanima da saznaš više o testiranju droga, ReGeneracijin projekat #DaZnamŠtaRadim ti može biti odlična polazna tačka, a ako te mrzi da kopaš po sajtu i čitaš, ne brini – snimili smo ultra kratak i veoma jasan video o testiranju droga.

Okej, šta možemo da uradimo po pitanju NPS?
Očigledno nam je potreban novi pristup kada su u pitanju droge, pošto ovaj definitivno ne radi i izaziva više štete.
Svake godine, 26. juna, ReGeneracija učestvuje u svetskoj kampanji Support! Don’t punish. te svake godine posmatramo stvari iz drugog ugla i nudimo nova rešenja – koje je tvoje rešenje?