Sexism Free Night – online upitnik

Ako ste evropski ljubitelji noćne zabave, žurki i festivala, i imate više od 18 godina, voleli bi da čujemo vaše mišljenje u istraživanju. Postavićemo vam nekoliko pitanja o vašem noćnom životu i festivalskim iskustvima u poslednjih 12 meseci. Ovaj vremenski okvir uključuje izlaske pre izbijanja Covid-19, kao i izlaske tokom trenutne situacije u izolaciji (npr. Manje žurke ili kućne žurke, u prirodi ili na javnim prostorima sa prijateljima, neformalne žurke na skrivenim lokacijama ili žurke kroz video pozive, ali i događaji preko livestrem-a).

Zašto? 

Seksualizovano nasilje tokom noći je i dalje nedovoljno istražena tema. Međutim, neke studije su naglasile da je ovo rodno specifičan rizik, jer pogađa nesrazmerno žene i LGBTQI+ osobe, a čine ih uglavnom muškarci. Poslednjih godina pojavio se sve veći broj inicijativa zajednice: specifični treninzi za profesionalce u noćnom životu, primena sigurne reči kao šifre (“Ask Angela” “Ask Luisa”) za posetioce noćnog života koji se osećaju nesigurno, koji su uznemiravani na žurci ili festivalu, ili uspostavljanje grupa za podizanje svesti usredsređenih na kapacitete i intervencija posmatrača. Ali, i dalje postoji nedostatak znanja u cilju razumevanja realnosti seksualnog nasilja i seksizma koji se dešava u noćnom životu.

Online istraživanje, radi boljeg razumevanja seksizma i seksualnog nasilja u okruženjima noćnog života:

Sexism Free Night online istraživanje, je dizajnirano da prikupi informacije o rasprostranjenosti seksizma i seksualnog nasilja među evropskim ljubiteljima noćnog života i festivala starijih od 18 godina i da analizira njegovu interekaciju sa određenim ključnim faktorima kao što su: obrasci upotrebe droga (i alkohola), učešće u noćnom životu i festivalskom okruženju, mobilnost noću i verovanja o seksualnom nasilju. Pitanja su raspoređena u sledeće odeljke i za odgovor je potrebno oko 25-30 minuta:  

  • Osnovne informacije: demografksi podaci.
  • Noćni život i upotreba droga: učestalost posećivanja žurki i festivala i upotrebe droga u poslednjih 12 meseci.
  • Mobilnost: prevozna sredstva, za povratak ili kretanje u noćnom životu ili na zabavi, i shvatanje sigurnosti.
  • Percepcija seksualnog nasilja: ideje i verovanja u vezi sa značenjem seksualnog nasilja: šta znate? Šta mislite.
  • Iskustva povezana sa seksualnim nasiljem: lična svedočenja i iskustva vezana za seksualno nasilje u poslednjih 12 meseci.
  • Resursi podrške: krizni centri za silovanje za one koji su preživeli seksualno nasilje, i potrebna im je pomoć. 


Učešće u istraživanju je dobrovoljno. Svi podaci se prikupljanju anonimno i poverljivi su.  Za više informacija o istraživanju, kontaktirajte nas na mail: hello@sexismfreenight.eu

Vaše učešće je ključno; pomozite nam da promovišemo sigurnija i egalitarnija noćna okruženja za sve.  

Istraživanje je dostupno na 8 jezika: