#BezbedanParty – Šta su depresori?

Autorka: Sara Vukelić

Na šta prvo pomisliš kada čuješ reč „depresori“? Možda „depresivan“ ili „tužan“? Ali, supstance koje spadaju u grupu depresora ne zovu se tako jer su depresivni u emocionalnom smislu. 
Danas pričamo upravo o tome koji su efekti i rizici depresora – supstanci koje usporavaju normalne aktivnosti koje se odvijaju u mozgu. 

Alkohol je jedan primer depresora centralnog nervnog sistema koju veliki broj ljudi konzumira. Depresori su psihoaktivne supstance čije je dejstvo uglavnom umirujuće. U ovu grupu spadaju alkohol, GHB, opioidi i opioidni lekovi. Rekli smo da je dejstvo depresora uglavnom umirujuće, ali to ne mora uvek biti tako. U zavisnosti od doze, ali i predispozicija osobe – depresori mogu izazvati  euforiju ali i agresivnost. 

Najveća opasnost kod konzumiranja depresora je njihovo dejstvo na centar za disanje, što je i najčešći uzrok smrti od predoziranja.
Druga rizična situacija u kojoj se neko ko je koristio depresore može naći jeste gubitak svesti ili duboki san tokom kojih, ukoliko dođe do povraćanja, osoba može da se uguši.

Vodi računa o svom organizmu. 

Zašto? Neki depresori mogu da ti priguše apetit i ukoliko se  koriste u većim količinama, mogu negativno uticati na tvoj organizam. 
Kako? Pokušaj da jedeš zdraviju hranu pre upotrebe, spakuj zdrave grickalice i vodu. 
Ukoliko konzumiraš depresore često/više dana zaredom: Pusti organizam da se odmori barem jedan dan pre ponovne upotrebe i pokušaj da uzmeš onoliko slobodnih dana koliko si koristio/la depresore. 

Izbegavaj mešanje depresora. 

Zašto? Upotreba različitih depresora u isto vreme može imati neočekivane efekte i dovesti do predoziranja.
Kako? Nikada nemoj mešati supstance.
Važno je da znaš da kombinovanje različitih depresora pojačava njihovo dejstvo te se rizik od predoziranja dodatno povećava.

Ako rešiš da koristiš depresore koristi ih u sigurnom okruženju sa ljudima kojima veruješ. 

Zašto? Upotreba depresora može izazvati pospanost, učiniti te zbunjenim/om i smanjiti inhibicije. 
Kako? Izbegavaj korišćenje sa ljudima koje ne poznaješ ili kojima ne veruješ. Ukoliko koristiš depresore, bitno je da se osećaš bezbedno i kontrolišeš okolinu. Nemoj voziti kada si pod uticajem depresora.

Manje je više. 

Zašto? Možeš izbeći predoziranje ili iskusiti toksične efekte depresora. 
Kako? Ograniči svoju upotrebu.

Depresori, bilo legalni ili ne, sa sobom nose veliki rizik od zavisnosti.

Efekti određenih depresora su upravo i rizici – usporavaju vreme reagovanja, mogu dovesti do izmenjenog sećanja ili potpunog gubitka sećanja, mogu izazvati dubok i dug san, kao i vrtoglavicu, dezorjentisanost, agresiju, smanjenje motornih sposobnosti, mučninu i povraćanje, plitko disanje i nizak krvni pritisak.

Ukoliko želiš da znaš više o depresorima čekiraj ovu stranicu.

Posedovanje, puštanje u promet, kao i omogućavanje konzumacije psihoaktivnih kontrolisanih supstanci kažnjivo je Zakonom Republike Srbije.

Projekat #BezbedanParty se realizuje u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija. Izneti stavovi ne odražavaju nužno stav Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Projekat je strateški podržan od strane Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije.